Puola on Itämeren toisella puolella ja monelle suomalaiselle tuttu matkailumaa. Sinne pääsee näppärästi lentäen, mutta monet valitsevat nykyään myös laivareitin sen tunnelmallisuuden vuoksi. Oli reitti Puolaan sitten mikä tahansa, suomalaisten määrä kasvaa eteenkin matkailun saralla melkoisesti koko ajan. Ja onhan Puolalla ja Suomella myös pitkä historia Itämeren rannikkomaina. Tiesitkö esimerkiksi, että haarukka tuotiin Suomeen Puolasta 1500-luvulla?

Turismi on Puolalle yhä tärkeämpi ala ja varsinkin maan isoimmat kaupungit kuten Varsova ja eteenkin Krakova, Puolan entinen pääkaupunki, suorastaan elävät turismista. Turismin lisäksi Puola on kasvama maa myös yrittäjien keskuudessa. Ja tähän pureudummekin tässä artikkelissa: miksi sinunkin yrityksesi kannattaisi harkita juuri Puolaa, kun haluat levittäytyä kansainvälisesti ja parhaimmillaan säästää pitkän pennin yrityksen sivukustannuksissa.

Oma yritys Puolassa

Nykyaika mahdollistaa yrityksen pyörittämisen melkeinpä mistä maailmankolkasta tahansa. Sekä Suomi että Puola ovat hyvin korkealla maailman Ease of Doing Business -vertailussa, eli molemmissa maissa on hyvin helppo toimia yrittäjänä. Suomeen verrattuna Puolassa on tosin matalammat elintasokustannukset, jotka heijastuvat myös yrityksen kustannuksissa kuten vaikkapa toimitilojen vuokrissa ja lämmityskustannuksissa.

Voit siirtää jo olemassa olevan yrityksesi kätevästi Suomesta Puolaan, sillä molemmat maat kuuluvat EU:hun ja vapaa liikkuvuus mahdollistaa sen, että sinun ei tarvitse muuta kuin ilmoittaa muutosta. Mikäli aikomuksena on perustaa aivan uusi yritys, saatat tarvita yrityslainaa toiminnan aloittamiseen ja Puolassa pääset lainasummalla pidemmälle kuin Suomessa alhaisempien kustannuksien vuoksi.

Puola on nykyään hyvin kehittynyt maa varsinkin IT-alalla. Esimerkiksi virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen on maassa on yleistä ja sen avulla voi käydä vaikka virtuaalikierroksella maan lukuisissa kirkoissa – ihan näppärä tapa tutustua yrityksesi tulevaan kotimaahan, eikö?

Yrityksen työntekijät Puolassa

Jos yrityksesi on isohko tai muuttaminen kokonaan Puolaan ei ole muuten mielessä, kannattaa myös harkita, voisiko osa työntekijöistä muuttaa sinne ja tehdä töitä esimerkiksi sivukonttorista käsin. Tämä vähentää pitkässä juoksussa yrityksen kustannuksia Suomessa, koska kotimaassa tarvitaan pienemmät toimitilat ja jälleen kerran Puolassa selviää pienemmillä elintasokustannuksilla. Yrityksen kansainvälistymistä ajatellen on myös edullista, jos Keski-Euroopassa on jo valmiiksi sivukottori, jonka kautta tuotteita saa isommille markkinoille: Puolassa on melkein 38,5 miljoonaa potentiaalista asiakasta ja aivan sen naapurissa on sellaisia isoja markkina-alueita kuin Saksa ja Ukraina.

Toki myös työntekijä voittaa muuttaessaan Puolaan. Hän pääsee kokemaan aivan uudenlaisen maan ja Puolasta käsin työskentely on myös kansainvälistä kokemusta, joka on haluttua melkeinpä millä tahansa alalla. Puolassa meininki on hyvin keskieurooppalaista eli ei tarvitse olla niin kireä koko ajan ja työpaikalla ollaan ennen kaikkea ystäviä.

Puolassa asuminen vaatii työntekijältä pientä totuttautumista, sillä esimerkiksi isojen kaupunkien ulkopuolella ei juurikaan puhuta englantia. Puolan kieli voi vaikuttaa aluksi pelottavalta kaikkine konsonantteineen, mutta sen oppii kyllä. Monet puolalaiset osaavat myös jonkin verran saksaa ja/tai venäjää, joten ruokaostosten pitäisi ainakin sujua, vaikkakin auttavasti. Varsinkin Etelä-Puolassa tuppaa myös olemaan kesällä suorastaan kuuma. Ruokakulttuuriin sen sijaan tottuu todennäköisesti nopeasti, sillä puolalaiset syövät suomalaisten tapaan paljon perunaa ja lihaa, vaikkakin suosituin ruokajuoma onkin tee eikä maito.