Tiesitkö, että joulumarkkinat ovat jo pitkään olleet yksi Puolan suurimmista matkailuvalteista. Joulumarkkinoiden avulla halutaan saada aikaan “vanhanajan joulutunnelmaa”, joka saa ihmiset iloisiksi nykyisessä epävarmassa maailmantilanteessa. Joulumarkkinoille vuosittain matkaavat torikauppiaat ovat sanoneet, “että tärkeintä joulumarkkinoilla ei ole myynti, vaan hyvän hengen ja joulurauhan luominen.”

Marraskuun pimeydessä jouluvalot ikään kuin vetävät luokseen katsomaan, joko naapurin Kalle-poika tai Liisa-mummo olisi saapunut paikalle. Puolassa joulumarkkinoita järjestetään tasapuolisesti sekä isoissa kaupungeissa että maaseudulla. Useimmille tutut joululaulut ja aidot jouluntuoksut saavat hyvälle mielelle. Joulupuuro mantelilla, joulukahvi, jouluiset suklaat ja glögi ovat vuosittain ostetuimpia joulumarkkinoiden tuotteita. Puolassa myös itsetehdyt konvehdit, joulupallot ja -veistokset, lämpöiset sukat, kynttilät, kortit ja lelut löytävät tiensä värikkäisiin joulupaketteihin.

Tule viihtymään ja maistelemaan paikallisia herkkuja

Joskus on mukavaa pysähtyä nauttimaan kiireettömästi joulupuuroa niin tuttavien kuin myös tuntemattomien seurassa. Joulumarkkinoilla riittää katseltavaa ja keskusteltavaa joulumuistoista aina lapsuudesta asti. Jouluturistit toivotetaan tervetulleiksi joka vuosi Puolaan, sillä he tuovat piristävän lisän jokaisen joulukauppiaan budjettiin.

Jouluisia ostoksia suorittaessa on mukavaa tutustua paikallisiin puolalaisiin herkkuihin. Suolasta ja makeaa – kaikkea on tarjolla! Oletko jo tutustunut esimerkiksi täytettyihin pastanyytteihin, herkullisiin makkaroihin, lihaa ja sieniä sisältävään kaalipataan, itse leivottuun leipään, pipareihin, makeisiin, pipareihin ja pähkinöihin.

Poikkea monipuolisille joulumarkkinoille

Mitä jos seuraavaksi lähdettäisiin yhdessä puolalaisille joulutoreille. Katsotaan minkälaista joulutunnelmaa suositut joulumarkkinat tarjoavat. Ensimmäiseksi vuorossa on Poznańin joulumarkkinat.

  • Poznańin joulumarkkinat

Poznańin joulumarkkinat ovat lähes vuosittain olleet suosituimmat markkinat Euroopassa. Markkinapaikkana toimii kaikkien paikallisten tuntema kaupungin keskustori. Keskustorilla järjestetään vuosittain myös laajaa kansainvälistä huomiota saanut kansainvälinen jäänveistoskilpailu.

  • Gdańskin joulumarkkinat

Gdańskin joulumarkkinoilla vierailee vuosittain se kaikkein suosituin jouluhahmo, eli joulupukki. Kuuluisan satamakaupungin torilta voi löytää myös aitoja meripihkasta valmistettuja koruja joulupaperiin käärittäviksi.

  • Krakovan joulumarkkinat

Krakovan vuosittaiset joulumarkkinat järjestetään perinteisesti aina Vanhankaupungintorilla. Paikan päällä voit nauttia aitoa vuoristolaisjuustoa, itse leivottua joululeipää ja tammitynnyreissä kypsynyttä lämpöistä hehkuviiniä. Joulu saa tulla!

  • Varsovan joulumarkkinat

Varsovan joulumarkkinat järjestetään vuosittain Kuninkaanlinnan välittömässä läheisyydessä Linnanaukiolla. Edellisten markkinapaikkojen lisäksi tarjolla on vuosittain tanssia, luistelua ja elävää jouluista musiikkia. Markkinoilla on tarjolla runsaasti maistuvaa ruokaa ja lapsuuden joulut mieleen tuova, väri-iloa pursuava joulukuusi. Varsovan joulumarkkinoiden erikoisuus on hieman yli 20 kilometrin pituinen Valoteos-sarja, jota kannattaa tulla ihailemaan paikan päälle yksin tai yhdessä ystävien kanssa.