Puola on loistava ja monipuolinen matkailukohde, joka on vielä Euroopan mittakaavassa erittäin edullinen. Monet suomalaiset ovatkin löytäneet Puolan upeat kaupungit jo vuosikausien ajan ja Puolan matkailun voidaan ajatella olevan vain kasvamaan päin. Valitettavasti vuosi 2020 oli kuitenkin erittäin huono Puolalle, kun puhutaan matkailusta ja turistien tuomasta rahavirrasta. Sellaista ei viime vuonna ollut. Korona teki siis huonoa myös Puolan matkailulle ja sitä kautta vähensi monien turismista elävien tuloja.
Onneksi kuitenkin netti on paikka, josta voi löytää kaikkea. Nettiä selailemalla pääsee tutustumaan paikkoihin, joissa haluaisi joskus vierailla. Netistä voi myös löytää sellaisia paikkoja, jotka eivät ole itselle tuttuja, mutta jotka herättävät kiinnostuksen. Myös Puolan kohdalla asia on näin. Koronavuoden on voinut käyttää hyödyksi tutkimalla Puolaa ja tutustumalla kaikkeen siihen, mitä sillä onkaan tarjottavanaan. Matkailua ei siis tarvitse unohtaa kokonaan, vaikka lentokoneeseen ei pääsisikään nousemaan tällä hetkellä.
Virtuaalikierrokselle Puolan kirkkoihin
Jos kirkot kiinnostavat, on nyt mahdollista lähteä virtuaalikierrokselle Puolan kirkkoihin. Puszczaknyszynska on sivusto, joka mahdollistaa kirkkoihin tutustumisen. Kierrokselle valitut kirkot ovat ortodoksikirkkoja. Sivusto on avattu jo vuonna 2014 ja se on aikanaan saanut apua rahoitukseen Euroopan unionilta. Vierailijan kannalta riittää, että kotoa löytyy tarpeeksi suuri näyttö, jonka kautta kirkkoihin voi tutustua. Sen lisäksi tietokoneesta tulee löytyä myös Adobe Flash Player. Esimerkiksi imac 27 on juuri sopivan kokoinen näyttö. Mitä suurempana kirkot pääsee näkemään, sitä paremmin voi kiinnittää huomiota myös yksityiskohtiin.
Puolassa on noin 39 miljoonaa asukasta. Ortodokseja heistä on noin puoli miljoonaa. Ortodokseja ei siis ainakaan prosentuaalisesti ole runsaslukuista joukkoa, mutta sen sijaan ortodoksisia kirkkoja löytyy jopa pienemmiltä paikkakunnilta. Puolan ortodoksisen kirkon tärkein keskus löytyy Itä-Puolasta ja tarkemmin sanottuna Bialystokin alueelta. Aina vuodesta 1999 lähtien kaupungissa on toiminut ortodoksisen teologian laitos. Siellä siis opetetaan teologiaa, joten kaupungista löytyy tietysti myös tärkeässä asemassa oleva ortodoksinen kirkko. Siellä kokoonnutaan jumalanpalveluksiin sekä muuhun seurakunnan toimintaan.
Bialystokin alue ei kuitenkaan ole ainoa alue, jossa on ortodokseja ja ortodoksisia kirkkoja. Virtuaalikierroksella pääseekin tutustumaan kattavasti Puolaan, sen eri kaupunkeihin ja alueisiin sekä Puolan ortodoksisiin kirkkoihin. Niissä riittää ihmeteltävää pitkäksi aikaa, mikä on ainoastaan hyvä asia virtuaalimatkailijan kannalta. Mukavaa on myös se, että virtuaalimatkan voi keskeyttää aina silloin, kun haluaa. Virtuaalikierroksen pituuden voi nimittäin päättää aivan itse ja kierrokselle voi palata aina uudelleen. Matkailu ei ole koskaan ollut näin helppoa, mutta toki virtuaalikierros ei korvaa kirkkojen näkemistä oikeasti. Ehkä rajoitusten hellittämisen jälkeen on syytä miettiä, voisiko Puolaan lähteä ihan oikeasti katselemaan kirkkoja.