Puolan ruokakulttuuri on saanut runsain mitoin vaikutteita naapurimailtaan, joten puolalaisissa ruuissa on paljon vivahteita niin keskieurooppalaisista kuin slaavilaisistakin ruokakulttuureista. Lisäksi puolalainen keittiö tarjoilee muutamia suussasulavia juutalaista alkuperää olevia reseptejä. Nykypäivänä vaikutteita otetaan toki muualtakin ja Puolassakin pääsee maistelemaan hyvinkin kansainvälisiä ruokia.

Jos haaveissa on kuitenkin päästä maistelemaan aitoja ja perinteisiä puolalaisia ruokia, kannattaa samantien heittää hyvästit vähäkaloriselle dieetille. Puolassa syödään tyypillisesti hyvin täyttäviä ja tuhteja annoksia, joissa lihaa ei ole pahemmin säästelty. Moni ylistää Puolan ruokakulttuuria ja kehuu puolalaisia ruokia siinä määrin, että muutama lisäkilo vastineeksi tuskin on pahitteeksi.

Makkaraa, hapankaalia ja meiramia

Puolalaiset itse kertovat usein ruokapöytiensä peruselementtien olevan leipä ja makkara. Nämä ovatkin yleisimmät osat puolalaista ateriaa, mutta löytyy Puolasta paljon muutakin tarjottavaa. Tärkeitä ainesosia puolalaisessa ruokakulttuurissa ovat muun muassa hapankaali, punajuuri, suolakurkut, kermaviili, erilaiset sienet, kielbasat eli makkarat sekä savumakkarat. Suussasulavissa ruuissa maistuvat erilaiset tyypillisesti Puolassa käytettävät mausteet, joita ovat esimerkiksi meirami, tilli, kuminansiemenet, persilja sekä mustapippuri.

Puolan rakastetuimmat ruuat

Puolalaisista ruuista kansainvälisesti rakastetuimpia ovat bigos-niminen lihapata, kotletit, pierogit eli pienet lihasta valmistetut nyytit sekä schabowy-leike, joista meille suomalaisille tutuimmaksi ovat muodostuneet kotletit, jotka ovat nykyään monessa suomalaisessakin perheessä arkiruokaa. Muita kokeilemisen arvoisia puolalaisia perinneruokia ovat makkaralla ja juureksilla terästetty ohrakeitto nimeltään krupnik, punajuuresta ja jugurtista valmistettu keitto nimeltään chlodnik litewski sekä tomaattikastikkeella päällystetty liharuoka nimeltään klopsiki.

Puolassa jälkiruokia nautitaan hyvin yleisesti aterian päätteeksi ja yleisimpiä jälkiruokia ovat erilaiset kakut ja leivonnaiset. Puolassa rakastetaan tunnetusti juhlimista aina kun siihen on syytä ja miksei muutenkin. Tunnetuimpia jälkiruokia Puolassa ovat muun muassa galaretka-niminen hyytelöherkku, juustokakkua muistuttava sernik, paczki-donitsit, omenista valmistettu szarlotka-kakku sekä taikinasta kieputetut faworkit. Kun kyse kerran on Puolasta, on jhla-aterioilla tietenkin tapana nauttia paukku vodkaa, jonka uskotaan myös edesauttavan ruuan sulatusprosessia ja luonnollisesti piristävän tunnelmaa.