Puolalainen keittiö edustaa perinteistä itä- ja keskieurooppalaista värikästä ja herkullista keittiökulttuuria. Tärkeässä roolissa ovat sekä kaikkien tuntema peruna että liharuoat. Suussa sulavat piirakat ja maistuvat keitot ovat myös arvostettuja useimpien ruokien raaka-aineita.

Puolalaiset nyyttikestit

Herkullisten aineosien ansiosta puolalainen ruoka on varsinainen runsaudensarvi. Keskieurooppalaisuus ja slaavilaisuus monipuolisine vaikutteineen ovat puolalaisessa ruokavaliossa vahvasti esillä. Suomessa asuva puolalaisen ruoan ystävä voi helposti tutustuttaa läheisensä eli perheensä ja ystävänsä puolaiseen ruokakulttuuriin vaikkapa erilaisten juhlien tai nyyttikestien avulla. Puolaisesta ruoasta pitävät kaikki; niin aikuiset, lapset, nuoret kuin seniori-ikäiset. Varaa siis kotiin vaikkapa keitettyjä kananmunia, makkaraa, hapankaalia, sieniä, punajuurta, suolakurkkuja, majoneesisalaattia, tomaattia, juustoa, perunoita, leipää ja savumakkaraa. Mausteiksi käyvät kumina, tilli, etikka, persilja, meirami ja mustapippuri.

Puolaiset rakastavat lihan ja makkaroiden lisäksi juustoa, josta esimerkkinä toimii lampaanmaidosta valmistettu puolainen herkullinen Oscypek-juusto. Rahkamainen herkku on puolikiinteä, savunmakuinen ja suolainen, jota löytyy myös Suomesta. Juustoa voi hankkia esimerkiksi pääkaupunkiseudun puolalaisia herkkuja tarjoavista myymälöistä. Pidä siis nyyttikestit ja kutsu ystävät mukaan! Riemu on rajaton, kun hankit suosituimmat juhlatarvikkeet helposti verkosta. Jännitystä ja upeaa tunnelmaa luovat pelit ja juhlalelut saavat kaikenikäiset leikkimään ja viihtymään!

Tunnelma voi olla katossa niin jouluna, juhannuksena kuin nimi- tai syntymäpäivinäkin juhlalelujen avulla, joita voi käyttää sekä sisä- että ulkotiloissa. Muista myös muut ihanat juhlatarvikkeet, kuten juhlahatut, juhlamukit, juhlanapit ja juhlapussit täyttämilläsi herkuilla. Jokaista juhlaan osallistujaa tulevat kiinnostamaan varmasti huolella ja rakkaudella valitut juhlatarvikkeet, jotka voi valita suoraan vaikkapa puolaisiin ruokajuhliin Suomen maaperällä! Mikä sen hienompaa – ei mikään! Joten nyt valitsemaan puolalaistyyppisiin nyyttikesteihin sopivat laadukkaat juhlatarvikkeet mukavasti verkosta!

Suosittuja puolalaisia ruokia

  • Gołąbki, eli Kaalikääryleet

Suomessa monien mieliruoka on herkulliset kaalikääryleet perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kera. Näin on myös Puolassa; Gołąbki tarkoittaa jauhelihaa, sieniä ja sipulia sisältävää puolalaista versiota suomalaisista kaalikääryleistä

  • Bigos, eli Metsästäjänpata

Puolalainen herkullinen Metsästäjänpata on liharuoka, joka sisältää joko riistaa, kanaa, possua, makkaraa tai nautaa. Riista on mieluisin ainesosa, jonka lisäksi pataan lisätään myös hapankaalia, sipulia ja sieniä. Mausteina käytetään eksoottista katajanmarjaa ja musta- ja maustepippuria. Joko sinä haluaisit valmistaa Bigospataa, eli puolalaista Metsästäjänpataa? Valmistaminen on helppoa ja verkosta löytyy herkullisia reseptejä kyseisen herkun valmistukseen.

  • Żurek, eli Puolalainen hapanruiskeitto

Herkullinen puolalainen hapanruiskeitto sisältää pekonia, monipuolisia vihanneksia, keitettyä kananmunaa ja valkoista makkaraa. Maistuva keitto tarjoillaan perinteisesti leivän sisään koverretulta lautaselta. Keitto valmistuu usean päivän ajan kivipannussa, jonka jälkeen se on tarjoiluvalmista. Hapanruiskeittoa tarjotaan perinteisesti pääsiäisenä.

Ihanat puolalaiset jälkiruoat

Puolalaista ruokaperinnettä ja erityisesti suussa sulavia jälkiruokia maistellessa kannattaa pitää mielessä tieto siitä, että Puola on suuri maa sekä pinta-alaltaan että väkiluvultaan. Puolassa asuu 37,95 miljoonaa ihmistä, joten nykyään myös jälkiruokien valikoima on lähes rajaton – kakkuja, piirakoita, pasteijoita sekä makeita että suolaisia leivonnaisia.

  • Galaretka-hyytelöherkku

Galaretka-hyytelöherkussa voi olla joko marjoja tai kuivattuja hedelmiä, josta valmistetaan gelatiinin tai Agar Agarin avulla ihastuttava makea hyytelö. Pitäisitkö myös suolaisesta Galaretka-hyytelöherkusta? Huoli pois, sillä sellainenkin löytyy.

Lihaa, kalaa tai kanaa sisältävä suolainen hyytelöherkku mausteineen on monien puolalaisten mieliruokaa, joten se maistuu varmasti myös kaikkialla maailmassa. Muita loistavia ja suosittuja jälkiruokia ovat muun muassa omenasta valmistettu makea szarlotka-kakku, uunituoreet uppopaistetut paczki-donitsit ja läskiä sekä pekonia sisältävät faworkit. Voiko enää parempaa olla? Näitä jokaisen juhlijan pitää ehdottomasti maistaa, sillä faworki-leivoksia löytyy nykyään myös makeina kuninkaallisella ruusuhillolla täytettynä! Herkullisempaa kuin puolalainen ruokakulttuuri ei juuri voi olla, joten ei muuta kuin kipin kapin tutustumaan!