Krakova on yksi Puolan suurimmista ja vanhimmista kaupungeista. Krakovassa asuu noin 750 000 henkeä ja esikaupunkeineen Krakovan asukasluvuksi saadaan jopa 1,2 miljoonaa ihmistä. Täten Krakova onkin Puolan toisiksi isoin kaupunki heti Varsovan jälkeen. Krakova sijaitsee Etelä-Puolassa lähellä Slovakiaa.

Krakovan historiaa

Krakova syntyi aikoinaan kauppareitin varrelle, jonka kautta kuljetettiin mm. riistaa ja hunajaa Kiovaan ja sieltä aina Bysanttiin asti. Krakovan ensimmäiset asukkaat olivat kelttejä, mutta slaavit saapuivat alueelle 500 – 700-luvulla. Krakova muodostui ajan mittaan vislaanien slaaviheimon pääkaupungiksi ja täten myös rakennettiin Krakovan läpi kulkevan Veikseljoen rannalle tunnettu Wawelin linnoitus. Vuonna 1038 Kasimir Uudistaja teki Krakovasta pääkaupungin ja se oli sitä vuoteen 1596 asti. Krakova pysyi kansalle tärkeänä paikkana ja Puolan kuninkaat kruunattiin Krakovassa 1700-luvun lopulle asti. 1300-luvulla Krakovaan perustettiin yliopisto, joka on Euroopan kolmanneksi vanhin yliopisto. Krakovan yliopistossa opiskeli mm. Nikolas Kopernikus.

Barokin aikaan Krakovaan rakennettiin runsaasti eri rakennuksia kuten kirkkoja, joita oli parhaimmillaan yli 50. Krakova jäi kuitenkin 1700-luvulla pahasti sotien jalkoihin, kun kaupungissa kävivät mm. ruotsalaiset, venäläiset ja itävaltalaiset joukot, mutta keskiaikaisia rakennuksia on silti säilynyt paljon. Puolan itsenäistyessä vuonna 1918 Varsovasta tehtiin Puolan pääkaupunki, mutta Krakova sai pitää asemansa ”Kuninkaallisena pääkaupunkina”. Toisen maailmansodan alussa Saksa miehitti Krakovan ja teki siitä kenraalikuvernementin. Täten kaupunki säästyi totaaliselta tuholta toisin kuin Varsova, joten historiallisia rakennuksia jäi jäljelle nykypäivän turisteja varten. Krakova tunnetaan myös kuuluisan tosi tapahtumiin perustuvan Schindlerin lista-elokuvan tapahtumapaikkana.

Krakovan nähtävyydet

Kuten todettua Krakova selvisi ainoana Puolan isoista kaupungeista lähes vahingoittumattomana toisesta maailmansodasta. Täten Krakovan keskiaikainen keskusta on Unescon maailmanperintäluettelossa. Krakovan lähellä sijaitsevat Auschwitzin keskitysleirimuseo ja Wielizkan suolakaivokset kuuluvat myös maailmanperintöluettelon suojelukohteisiin. Krakovan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu keskiaikaisen keskustassa sijaitsevat Mariankirkko sekä Verkahalli. Krakovan yliopiston entinen päärakennus toimii nykyään suosittuna museona ja Czartoryskin museossa on tunnettujen taiteilijoiden teoksia kuten Leonardo da Vincin Nainen ja kärppä. Krakovan nähtävyyksiin kuuluu myös tunnettu entinen juutalaiskaupungin osa Kazimierz sekä sosialistisen rakennuskauden suurlähiö Nowa Huta.

Krakovan liikenneyhteydet

Krakovasta on kattavat junayhteydet useimpiin Puolan kaupunkeihin sekä ulkomaille muuan muassa Berliiniin, Prahaan, Budapestiin ja Wieniin. Krakovan kansainvälinen lentoasema sijaitsee kymmenen kilometrin päässä keskusta. Krakovaan pääsee Suomesta nykyään monta kertaa viikossa lentävillä koneilla. Kuten lainojen vertailemisessa https://www.freedomrahoitus.fi/, on myös kannattavaa vertailla lentojen hintoja, sillä ne vaihtelevat paljon tarjoajasta riippuen. Sisäisestä liikenteestä vastaa raitiovaunut ja bussit, jotka kulkevat iltamyöhään asti. Vanha kaupunki on luonnollisesti autoilta suljettua kävelyaluetta, jossa tyypilliset nähtävyydet sijaitsevat lyhyen matkan päässä toisistaan. Krakovassa muutenkin kannattaa kulkea julkisilla tai kävellen, sillä autoilua Krakovassa ei yleisesti suositella turisteille.

Lopuksi Krakovasta

Krakovassa ja sen lähistöllä sijaitsee paljon historiallisesti merkittäviä kohteita. Tunnetuin kohde on Auschwitzin keskitysleirimuseo, mutta myös Schindlerin lista-elokuvasta tuttua tehdasta käydään ahkerasti katsomassa. Krakovan hintataso on kotimaata merkittävästi alhaisempi, joten Krakovan kattaviin shoppailumahdollisuuksiin kannattaa tutustua. Krakovan majoituspaikkojen yhden yön hinnat vaihtelevat 20 eurosta yli sataan euroon. Krakovassa on myös aina tarjolla paljon erilaisia kulttuuritapahtumia kuten oopperaa ja balettia. Kokonaisuudessaan Krakova on edullinen ja nähtävyyksiä täynnä oleva matkakohde, jonne kulttuurimatkoja suosivan todella kannattaa suunnata!